Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Λάθη που κάνετε και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του σπιτιού σας | Atlas Security

Λάθη που κάνετε και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του σπιτιού σας

«Δεν θα συμβεί ποτέ σε εμένα» φαίνεται να σκέφτεται ο περισσότερος κόσμος, τρέφοντας την λανθασμένη αντίληψη ότι η διάρρηξη είναι κάτι που αφορά τους υπόλοιπους και όχι το δικό μας σπίτι. Μήπως όμως, στην πραγματικότητα προκαλούμε άθελά μας τους διαρρήκτες, όταν αφήνουμε μικρές καθημερινές μας συνήθειες-λάθη να μετατρέψουν το σπίτι μας σε στόχαστρο;

Σβήνετε όλα τα φώτα τη νύχτα

Οι διαρρήκτες «απεχθάνονται» το φως. Όταν κατά την διάρκεια της νύχτας επικρατεί στο σπίτι σας το απόλυτο σκοτάδι, δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορεί κάποιος να κινηθεί ελεύθερα, χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Παρά τις τελευταίες έρευνες που δείχνουν ότι οι εισβολείς προτιμούν το φως της ημέρας όπου τα σπίτια είναι συνήθως άδεια, η απουσία φωτισμού το βράδυ εγκυμονεί σημαντικότερους κινδύνους, δεδομένου ότι βρίσκεστε και εσείς μέσα μαζί με την οικογένειά σας.

Δεν ασφαλίζετε την πόρτα και τα παράθυρα του γκαράζ

Ένα ξεκλείδωτο γκαράζ προσφέρει απλόχερα την δίοδο για να φτάσει ο κλέφτης έξω από το σπίτι σας. Οι περισσότεροι ένοικοι ξεχνούν να ασφαλίσουν την πόρτα που χωρίζει το σπίτι με το γκαράζ, για αυτό και οι διαρρήκτες δοκιμάζουν πολύ συχνά αυτήν την πρόσβαση και «βάζουν στο μάτι» τα σπίτια που διατηρούν αυτήν την κακή συνήθεια.

Έχετε πολλές γλάστρες και φυτά στα σημεία εισόδου

Σε όλους μας αρέσει η αίσθηση του πράσινου στον κήπο μας, αλλά η υπερβολική βλάστηση και οι πυκνές γλάστρες ευνοούν τα σχέδια των διαρρηκτών, αφού εξασφαλίζουν κάλυψη και «κρυψώνες» μέχρι να βρουν το τρωτό σημείο εισόδου στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Φροντίζοντας τα ευάλωτα σημεία πρόσβασης να είναι «καθαρά» και να φωτίζοντάς τα με προβολείς, αποθαρρύνετε τους διαρρήκτες να εισέλθουν στον κήπο σας.

Αφήνετε εργαλεία στην βεράντα ή στον κήπο

Μένετε σε μονοκατοικία ή σε ισόγειο με κήπο; Τα ξεχασμένα εργαλεία, σκάλες κλπ στο εξωτερικό του σπιτιού σας κάνουν την ζωή των διαρρηκτών πολύ εύκολη, γιατί τους λύνουν τα χέρια στην προσπάθεια να παραβιάσουν τις πόρτες ή τα παράθυρα.

Βγάζετε τα σκουπίδια στο μπαλκόνι και τα ξεχνάτε

Πόσες φορές βγάζετε τα σκουπίδια στο μπαλκόνι και ξεχνάτε να τα πετάξετε; Αν το συνηθίζετε και ταυτόχρονα φεύγετε για Σαββατοκύριακο, στέλνετε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους διαρρήκτες ότι λείπετε από το σπίτι. Επίσης, θα εκπλαγείτε από το τι μπορεί να ανακαλύψει κανείς ψάχνοντας τα σκουπίδια σας, για αυτό υιοθετήστε την συνήθεια να τα πετάτε κατευθείαν στους κάδους της γειτονιάς.

Επιδεικνύετε κατά λάθος τα αντικείμενα αξίας

Αν έτυχε πρόσφατα να αγοράσετε μία καινούρια ακριβή τηλεόραση ή έναν υπολογιστή, μην αφήσετε τη συσκευασία και τα κουτιά σε προφανές σημείο έξω από το σπίτι σας, γιατί μπορεί να τραβήξει τα βλέμματα των διαρρηκτών. Κρατήστε τις αγορές σας μακριά από τα ξένα μάτια, φροντίζοντας το μπαλκόνι σας να μην μαρτυράει τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Κρύβετε αντικλείδι έξω από το σπίτι

Επειδή όλοι μας μπορεί να κλειδωθούμε έξω από το σπίτι μας, συνηθίζετε να κρύβετε κάποιο εφεδρικό κλειδί σε σημεία που υποτίθεται ότι γνωρίζετε μόνο εσείς. Ωστόσο, οι διαρρήκτες αποδεικνύονται συχνά αρκετά πονηρεμένοι και εξελιγμένοι ώστε να «μαντεύουν» τις κρυψώνες (όπως κάτω από το χαλάκι ή μέσα σε γλάστρες κ.λπ.) και να μπαίνουν κανονικά από την πόρτα μας. Η ιδανική λύση είναι να δώσετε το εφεδρικό κλειδί σε κάποιο άτομο της απόλυτης εμπιστοσύνης σας, φίλο ή γείτονα.

Αφήνετε ανοιχτές τις κουρτίνες

Το να ξεχνάτε να κλείνετε τις κουρτίνες είναι μία ακόμη καθημερινή συνήθεια που μαρτυράει τι υπάρχει στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Ιδίως όταν αφήνετε και τα πατζούρια ανοιχτά για να είναι φωτεινό το σπίτι, ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει τις συνήθειές σας και να γνωρίζει πότε λείπετε ή πόσοι είστε μέσα στο σπίτι.

Ακόμη κι όταν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού στο σπίτι, πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να κάνουν καθημερινά λάθη** και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ιδιωτικού τους χώρου, κυρίως την περίοδο των διακοπών. Για να προστατέψετε το σπίτι σας* σας αποτελεσματικά, ανεξάρτητα αν απουσιάζετε από το χώρο ή όχι, υιοθετήστε τη συνήθεια να ενεργοποιείτε πάντα το συναγερμό του χώρου, εκπαιδεύοντας και την υπόλοιπη οικογένεια σας σε αυτήν τη απαραίτητη για την ασφάλεια του σπιτιού σας πρακτική.

Θέλω να μιλήσω με εκπρόσωπο σας!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας εκπρόσωπος της εταιρείας μας.