Γονείς και Covid 19: Συμβουλές για να διατηρήσετε την ισορροπία στο σπίτι

Ο φόβος, η αβεβαιότητα και η παραμονή στο σπίτι για την αποτροπή της εξάπλωσης του COVID-19 μπορεί να δυσκολέψει τις οικογένειες να διατηρήσουν την ηρεμία τους. Είναι σημαντικό όμως να βοηθήσουμε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή, να διατηρούν υγιείς ρουτίνες και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους.

Οι φόβοι των παιδιών

Τα παιδιά βασίζονται στους γονείς τους για τη σωματική και συναισθηματική τους ασφάλεια. Βεβαιώστε στα παιδιά σας ότι είστε δίπλα τους και θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση μαζί τους ως οικογένεια.

 • Απαντήστε σε ερωτήσεις σχετικά με την πανδημία απλά και ειλικρινά. Μιλήστε στα παιδιά για τυχόν τρομακτικά νέα που ακούνε. Είναι εντάξει να πείτε ότι οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, αλλά να τους υπενθυμίζετε ότι ακολουθώντας τα μέτρα ασφαλείας όπως το πλύσιμο των χεριών, η μάσκα στο πρόσωπο και η παραμονή στο σπίτι θα βοηθήσουν την οικογένειά τους να παραμείνει υγιής.
 • Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας και αντιμετωπίστε τα με ηρεμία. Για παράδειγμα, "Μπορώ να δω ότι είσαι αναστατωμένος γιατί δεν μπορείς να συναντηθείς με τους φίλους." Επίσης οι καθοδηγητικές ερωτήσεις μπορούν να βοηθήσουν τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους να αντιμετωπίσουν ορισμένα ζητήματα. πχ. Ξέρω ότι είναι απογοητευτικό να μην να είστε σε θέση να κάνετε μερικά από τα πράγματα που κάνατε πριν από την πανδημία. Ποιοι είναι άλλοι τρόποι που μπορείτε να διασκεδάσετε με τους φίλους σας;
 • Κρατήστε επαφή με τους αγαπημένους σας. Τα παιδιά μπορεί επίσης να ανησυχούν για έναν παππού και γιαγιά που ζει μόνος ή για συγγενείς και φίλους με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19. Σε αυτή την περίοδο που οι επισκέψεις δεν είναι δυνατές, οι συνομιλίες βίντεο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους τους.
 • Μιλήστε στα παιδιά σας πριν φύγετε από το σπίτι για δουλειά. Με ήρεμη και καθησυχαστική φωνή, πείτε τους πού πηγαίνετε, πόσο καιρό θα φύγετε, πότε θα επιστρέψετε και ότι λαμβάνετε μέτρα για να παραμείνετε ασφαλείς.
 • Πείτε τους ότι οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να καταλάβουν πώς να βοηθήσουν άτομα που αρρωσταίνουν, πώς να το αποτρέψουν και ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.
Διατηρήστε υγιείς ρουτίνες

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διατηρηθεί ο ύπνος και άλλες ρουτίνες. Όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, επωφελούνται από ρουτίνες που είναι προβλέψιμες αλλά αρκετά ευέλικτες για να καλύψουν τις ατομικές τους ανάγκες.

Δημιουργήστε ένα νέο καθημερινό πρόγραμμα. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να βοηθήσουν με τα χρονοδιαγράμματα, αλλά πρέπει να ακολουθούν μια γενική σειρά, όπως:

 • Ρουτίνες αφύπνισης, ντύσιμο, πρωινό και προετοιμασία για το σχολείο.
 • Μεσημεριανό γεύμα, μικροδουλειές, άσκηση, κάποια διαδικτυακή κοινωνική ώρα με φίλους
 • Οικογενειακός χρόνος & ανάγνωση πριν από το κρεβάτι.
Λίγο πριν τον ύπνο

Τα παιδιά συχνά έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τον ύπνο κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε αγχωτικής περιόδου. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τις κανονικές νυχτερινές ρουτίνες, όπως διάβασμα βιβλίου, βούρτσισμα δοντιών. Οι ώρες ύπνου μπορούν να αλλάξουν στα μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους, αλλά είναι καλή ιδέα να τις διατηρήσετε σε εύλογο εύρος. Ο λίγος ύπνος καθιστά πιο δύσκολη τη μάθηση και την αντιμετώπιση συναισθημάτων.

Θετική πειθαρχία

Όλοι είναι πιο αγχωμένοι και ανήσυχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να μην έχουν τις λέξεις για να περιγράψουν τα συναισθήματά τους. Είναι πιο πιθανό με το άγχος ή τον φόβο τους να συμπεριφέρονται άσχημα, κάτι που μπορεί να αναστατώσει τους γονείς, ειδικά εάν έχουν ήδη στρες. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να είναι εξαιρετικά ευερέθιστα καθώς χάνουν τις δραστηριότητες τους καθώς και τις συχνές συναντήσεις με τους φίλους τους.

Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαχειριστούν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους:

 • Βοηθήστε τα να βρουν κάτι εναλλακτικό να κάνουν. Μερικές φορές τα παιδιά έχουν κακή συμπεριφορά επειδή βαριούνται ή δεν ξέρουν τι να κάνουν.
 • Δημιουργικό παιχνίδι. Προτείνετε στα παιδιά σας να ζωγραφίσουν τους τρόπους με τους οποίους η οικογένεια μπορεί να μείνει ασφαλής. Φτιάξτε με αυτό ένα κολάζ και κρεμάστε το στον τοίχο. Ή χτίστε ένα κάστρο βάζοντας μέσα τα αγαπημένα τους παιχνίδια με σκοπό να προστατευτούν από τα μικρόβια.
 • Χρησιμοποιήστε ανταμοιβές και προνόμια για να ενισχύσετε καλές συμπεριφορές (ολοκλήρωση σχολικών εργασιών, μικροδουλειές, συναναστροφές με αδέλφια κλπ.) που κανονικά δεν θα δοθούν σε λιγότερο αγχωτικές στιγμές.

Πηγή: Parenting in a Pandemic: Tips to Keep the Calm at Home

Η ATLAS Security από το 1991 μέχρι και σήμερα κατάφερε όχι μόνο να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε 35.000 συνδρομητές σε όλη τη χώρα, αλλά και να εδραιώσει τη θέση της ως Νο1 Κέντρο Λήψης Σημάτων Συναγερμού.

 

Επιβράβευση

Εξυπηρέτηση